Anahata (अनाहत) is Sanskriet voor ongebroken, ongeschonden en is het vierde chakra volgens de tradities binnen het hindoeïsme en yoga, waarbinnen chakra’s lichamelijke, emotionele en spirituele componenten bevatten.Anahata

Het Vierde Chakra voorgesteld met twaalf bloembladen. De zaadlettergreep in het midden is hram. De tattva(heilige waarheid) is het element lucht.

Anahata bevindt zich bij het hart en vormt het centrum van de mens en wordt gezien als de verbinding tussen de onderste drie chakra’s van de instincten met de bovenste drie chakra’s van het hogere, menselijke bewustzijn.
Lichamelijk
Dit chakra hoort bij het hart, de longen en de ademhaling. Een stabiele bloedsomloop, een sterk hart, een gezond hartritme en een diepe ontspannen ademhaling zouden erop duiden dat dit hartchakra in balans is. Een verlaging van het energieniveau van dit chakra zou zich uiten via allergie, astma en infectiegevoeligheid.

Emotioneel
Het vierde chakra wordt gezien als het energetische centrum van liefde, medeleven, menselijkheid en geborgenheid, dat zorgt voor een liefdevol en ondersteunend contact met de ander en voert van het ik-bewustzijn naar het wij-bewustzijn.

Symbolisch
Anahata wordt geassocieerd met de volgende symbolen:

Goden: Vayu, Isha and Kakini
Element: lucht
Dier: antilope
Lichaamsdelen: hart, huid
Planeet: Jupiter
Alternatieve namen
Tantra’s: Anahata-Puri, Dwadasha, Dwadashadala, H’idayambhoja, Hridabja, Hridambhoja, Hridambuja, Hridaya, Hridaya Kamala, Hridayabja, Hridayambuja, Hridayasarasija, Hrit Padma, Hritpankaja, Hritpankeruha, Hritpatra, Hritsaroruha, Padma-Sundara, Suryasangkhyadala
Veda’s (latere Upanishads): Dwadashara Chakra, Fourth Chakra, Hridaya Chakra